Wat is die dons op mijn luchtplant?

Soms lijkt het wel alsof je luchtplant bedekt is met witte dons. Alle hens aan dek, want dat klinkt niet goed? Integendeel, je luchtplant is zelfs gelukkig! Die donzige laag wat je ziet zijn de trichomen.

Trichomen?

Trichoom is afkomstig van het Griekse woord ‘trikhōma’ wat ‘bedekken met haar’ betekent. Als je die donzige laag van je luchtplant van dichterbij bekijkt zie je allemaal zilvergrijze haartjes: de trichomen.

Mooi om te zien maar ze zijn niet enkel decoratief. De trichomen zijn van levensbelang voor een luchtplant. Want ze nemen water en mineralen op vanuit de lucht en slaan dit op. Naast het voorzien van vocht en voedingsstoffen beschermen ze een luchtplant ook tegen zonnestralen en insecten. Daarbovenop helpen ze ook nog eens bij het reguleren van de temperatuur. Daarom is je luchtplant maar al te blij met zijn dons jas!

Hoe werken ze?

Haren die vocht uit de lucht opnemen en opslaan, dat klinkt bizar. Hoe spelen ze dit klaar? Je kan je een haartje het beste voorstellen als een soort schaaltje dat bestaat uit dode en levende cellen. Als de dode cellen in contact komen met water dan nemen zwellen ze op. Het is een beetje vergelijkbaar met een spons. Als de dode cellen verzadigd zijn, valt het “schaaltje” open en doet de vorm eerder denken aan schijf. Het water is nu beschikbaar voor de plant.

Wat vertellen trichomen mij?

Allemaal goed en wel maar wat doe je nu concreet met deze informatie? Trichomen onthullen waar je luchtplant oorspronkelijk vandaan komt. Dit helpt je bij de verzorging.

Luchtplanten met veel “haartjes” zijn meestal afkomstig uit droge klimaten en woestijnachtige gebieden. Op onderstaande foto’s zie je het verschil tussen een luchtplant met weinig (Links: Tillandsia baileyi) en veel trichomen (Rechts: Tillandsia pruinosa). Door de grote hoeveelheid trichomen kunnen luchtplanten zoals Tillandsia pruinosa meer water opslaan. De luchtplant op de foto links zal dus vaker water nodig hebben dan deze op rechter foto.

Om een lang verhaal kort te maken: hoe meer dons je ziet, des te beter kan je luchtplant tegen droogte en zonlicht.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Winkelwagen
Scroll naar top