Ecologische Kaarsen: Hoe herken je ze?

Je hebt een duurzame kaarsen- of theelichthouder uitgezocht. Maar voordat je het thuis lekker gezellig kan maken, heb je natuurlijk kaarsen nodig. En dan moet je de weg vinden in de jungle van de kaarsen. Het aanbod is gigantisch maar het grootste deel is helaas helemaal niet ecologisch. Hoe weet je nu welke kaarsen ecologisch zijn? Ik maak je met veel plezier wegwijs.

Onzichtbare boosdoeners

Dat de aluminium wegwerp cups van theelichten niet ecologisch zijn, moet ik jullie niet vertellen. Maar er kunnen ook milieuonvriendelijke stoffen in je kaars zitten die je niet kan zien. Dit kan je enkel weten door de ingrediënten na te kijken. Staan ze niet op de verpakking? Dan haal je ze beter niet in huis. Zijn ze wel opgelijst? Dan vermijd je best de volgende grondstoffen.

Stearine

Stearine is een vet dat gemaakt wordt uit dierlijke of plantaardige vetten. Vroeger werd het voornamelijk gehaald uit slachtafval. Zolang de vleesindustrie slachtafval produceert, is deze variant niet meteen een boosdoener. De dag van vandaag wordt stearine voornamelijk gewonnen uit palmvet. Op het eerste zicht vormt dit ook geen probleem. Maar door de wereldwijde vraag naar palmolie worden er grote stukken regenwoud gekapt voor oliepalmplantages. Je zou kunnen kiezen voor kaarsen uit duurzame palmolie voorzien van een RSPO-certificaat. Maar dit keurmerk is niet waterdicht. Meer weten? Dan is dit artikel over duurzame palmolie een aanrader. Alles bij elkaar genomen zijn er veel vraagtekens rond stearine, daarom kan je het best vermijden.

Paraffine

Paraffine is het meest gebruikte, het goedkoopste maar ook het slechtste kaarsvet. Het is een bijproduct dat ontstaat bij de zuivering van de fossiele brandstof aardolie. Daarnaast komen er bij het verbranden van paraffine schadelijke stoffen vrij waaronder benzeen en tolueen.

Synthetisch geuren

Dit zijn onnatuurlijke geuren op basis van chemicaliën. Ze staan vermeld op de ingrediëntenlijst als ftalaten en parabenen.

Alternatieven

Gelukkig zijn er wel ecologische kaarsen te vinden. Waaruit worden deze alternatieven gemaakt?

Bijenwas

Bijenwas wordt gemaakt van oude honingraten. Het is uiteraard geen vegan product maar het kan wel bijdragen aan de toename van de bijenpopulatie. Als je de bijenwas kaars dan ook nog eens aankoopt bij een lokale, biologische imker kan je er zeker van zijn dat je een ecologische kaars in huis haalt. Kom je bijenwaskaarsen tegen in de winkel? Let er dan op dat ze niet werden vermengd met paraffine of stearine. Ook goed om weten, bijenwaskaarsen verspreiden een natuurlijke lekkere geur.

Sojawas

Een goed plantaardig alternatief is een kaars gemaakt uit sojawas. Ze zijn biologisch afbreekbaar en stoten geen giftige stoffen uit. Een kleine kanttekening: de teelt van Soja vindt voornamelijk plaats in Noord Amerika. Verder is het belangrijk om er op te letten dat je kaars uit 100% sojawas bestaat. Want ook hier durven producenten wel eens paraffine toe te voegen.

Koolzaadwas

Zoals de naam al zegt, wordt koolzaadwas verkregen uit de koolzaadplant. De kaarsen zijn vergelijkbaar met sojawas kaarsen. Herken je de gele bloemen velden? Dit is de reden waarom ik kaarsen uit koolzaad verkies boven soja kaarsen. De planten kunnen namelijk lokaal geteeld kan worden.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Winkelwagen
Scroll naar top