DIY: Fotolijst met droogbloemen

Denk je soms ook “wat een prachtige bloem, echt eentje om in te kaderen”? Goed plan! Want het is gemakkelijk en goedkoop om te doen. Met een fotolijst, wat oud papier en vers geplukte bloemen maak je in een handomdraai een unieke fotolijst met droogbloemen.

Bloemen Drogen

Om te kunnen starten heb je natuurlijk bloemen en bladeren nodig. Het mooiste resultaat krijg je met vers geplukte bloemen. Voor deze DIY heb ik een rondje in onze tuin gedaan. Met dank aan Maai Mei Niet (in ons geval : maai Juni, Juli,… ook niet) stonden er veel wilde bloemen in onze tuin.
 
Bloemen drogen doe je zo:
 • Leg de vers geplukte bloemen en/of bladeren tussen twee vellen vloei- of bakpapier.
 • Plaats het papier tussen de bladzijden van een zwaar boek. Doe het boek voorzichtig toe, let op dat de bloemen niet verschuiven.
 • Zet enkele zware voorwerpen op het boek, bijvoorbeeld een stapel boeken.
 • Wees heel geduldig en laat de bloemen 2 à 3 weken drogen.
Tip: Pluk verschillende soorten en wat meer dan je nodig hebt. Want niet alle bloemen en planten drogen even gemakkelijk. Sommige bevatten te veel vocht of verkleuren tijdens het drogen. Zo heb je na 3 weken zeker voldoende droogbloemen voor je fotolijst.

Achtergrond uit zelfgemaakt Papier

Je kan als achtergrond voor de droogbloemen decoratief papier of dubbelglas gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om de achtergrond zelf te maken van oud papier.
 
Papier scheppen stap voor stap:
 • Scheur oud papier in kleine stukjes en voeg wat water toe.
 • Gebruik een blender of staafmixer om het papier te mixen tot papierpulp.
 • Neem een bak met warm water die groot genoeg is voor je schepraam. Voeg papierpulp toe tot de consistentie in je bak vergelijkbaar is met erwtensoep.
 • Dan is het tijd om te scheppen. Een schepraam bestaat uit twee delen, een onderkant met gaas en een open deksel. Zet de deksel op de onderkant en breng het schepraam in het water. Doe dit met de deksel aan de bovenkant.
 • Houd het schepraam recht als je het uit de bak haalt. Ligt er niet overal evenveel pulp, beweeg dan rustig heen en weer met het schepraam voordat je het uit het water haalt. Laat even uitlekken.
 • Verwijder de deksel en plaats de onderkant van het schepraam ondersteboven op een handdoek.
 • Duw nu met een spons of absorberende doek op het gaas om zoveel mogelijk water te absorberen. Hoe meer water je weghaalt hoe sneller het papier droogt.
 • Klop zachtjes op het gaas om het papier los te maken van het schepraam. Laat het papier een tweetal dagen drogen.

Inkaderen

Als alles droog is, kan je de droogbloemen eindelijk inkaderen. Schik de bloemen op het handgeschept papier en steek het voorzichtig in een fotolijst. Omdat de droogbloemen snel scheuren, gebruik je voor het schikken best een pincet.
 
Tip: Ik vond deze houten fotolijst in een tweedehandswinkel. Je kan er allerlei tweedehands fotolijsten vinden die je met een likje verf perfect kan afstemmen op je interieur.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Winkelwagen
Scroll naar top