5x ecologische bloemen

Moederdag is in aantocht; op deze dag zetten we onze mama’s met plezier in de bloemetjes! Hoe kunnen we dat nu beter doen dan met een mooi boeket bloemen? Helaas zijn die boeketten meestal niet zo ecologisch. Hierbij spelen onder andere bestrijdingsmiddelen, import, verwarmde kassen en plastieken verpakkingen een grote rol. Maar met deze 5 alternatieven kan je je mama wel verrassen met een boeket ecologische bloemen.

Droogbloemen

Een groot nadeel van verse bloemen is dat ze snel verwelken. Het is daarom duurzamer om te kiezen voor een droogboeket waar je een jaar lang van kan genieten. Maar net als bij verse bloemen zijn niet alle droogbloemen een ecologische keuze.

De droogboeketten van Floriette zijn een duurzame keuze. De boeketten zijn samengesteld met natuurlijke en ecologisch geteelde bloemen. Daarnaast zijn deze droogboeketten duurzaam verpakt. Een leuk weetje, de etiketten zijn gemaakt van landbouwafval.

Nog een voordeel van droogbloemen, ze hebben geen verzorging nodig. Maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kan doen zodat de bloemen extra mooi blijven. Droogbloemen zijn fragiel, raak ze daarom zo weinig mogelijk aan en vermijd tocht. Zet het boeket niet in het direct zonlicht. Want hierdoor vervagen de kleuren.

Zelf seizoensbloemen plukken

Want denk je van een uitstapje naar een pluktuin? Kies en pluk je zelf de ecologische bloemen voor je uniek boeket. Zijn de bloemen voor iemand met groene vingers? Dan is een cadeaubon om zelf een boeket te plukken ook een leuk idee.

Er zijn tal van plukboerderijen waar je ecologische bloemen kan oogsten. De meeste plukweiden werken met een abonnementsformule. Heb je niet zoveel boeketten nodig?Hieronder vind je een handig overzicht van plukweiden in Vlaanderen waar je ook zonder abonnement verse bloemen kan plukken.

 1. ‘t goed ter Heule: Dronckaertstraat 665, 8930 Menen-Lauwe www.tgoedterheule.be
 2. De pluktuin: Steenweg Deinze 116, 9810 Nazareth www.depluktuin.be
 3. Rijk Bos Bloemen: Rijkbos 46, 9620 Elene www.rijkbosbloemen.be
 4. Bes en Bloem: Gentdam 29, 9160 Lokeren www.bes-en-bloem.be
 5. De kleur van hier en nu: Oosthoekstraat, 1700 Sint-Martens-Bodegem www.dekleurvanhierennu.be
 6. Ferm: Vennestraat tegenover nr. 7, 1980 Zemst www.fermbio.be
 7. Pluktuin la Fleur: Groenendijkstraat, 9170 Sint-Gillis-Waas www.pluktuinlafleur.nl
 8. VremdVeld: Broederlozestraat, tussen nr 86 en 94, 2531 Vremde (Boechout) www.vremdveld.be
 9. De Paardebloemhoeve: Brechtsesteenweg 143, 2390 Westmalle www.paardebloemhoeve.be
 10. Bens Bloemplukweide: Thijsakkerstraat links en rechts van nr 26, 2320 Hoogstraten www.bensbloemplukweide.be
 11. Talander: De Lusthoven 88,2370 Arendonk www.talander.be
 12. De Lommerte: Tessenderloseweg 120, 2431 Veerle-Laakdal www.delommerte.be
 13. De Zoenebloem: de Schiervellaan 3, 3650 Dilsen-Stokkem www.dezoenebloem.be

Papieren bloemen

Met een boeket dat nooit verwelkt, kom je echt verrassend uit de hoek. De DIY bloemen van Jurianne Matter vallen bij creatievelingen zeker in de smaak. De sets bestaan uit voorgestanste papieren bloemen en bloemdraad. Tover ze om tot een mooie krans, zet ze in een vaas, gebruik ze als taartdecoratie,… Laat je creativiteit de vrije loop.

Biobloemen

Geen tijd om zelf te gaan plukken? En je verkiest een boeket verse bloemen? Dan kan je natuurlijk ook een vers boeket ecologische bloemen kopen. Neem eens een kijkje op de website van bio mijn natuur of in dit artikel van Velt om snel een verkooppunt met ecologische bloemen in je buurt te vinden.

Bloemen uit eigen tuin

De groene vingers onder ons gaan misschien liever zelf aan de slag. Een pluktuin zaaien in je eigen tuin is makkelijker dan je denkt. In dit artikel helpt groenjournalist en tuinexpert Laurence Machiels je op weg.
 
Wist je dat je bij iedere bestelling in onze webshop een kaartje van groeipapier krijgt? Heb je al kaartje met veldbloemen gekregen van mij, volg dan deze stappen om de ecologische bloemen te planten.
 1. Maak de groeikaart goed nat zodat het papier kan oplossen.
 2. Leg het groeipapier op de aarde. Zaaigrond of potgrond voor de moestuin is hiervoor het best geschikt. Plant je de groeikaart meteen buiten? Doe dit dan tussen maart en mei. Je kan ze ook al einde maart binnen in een pot planten en ze vanaf half mei naar buiten verplaatsen.
 3. Bedek het groeipapier met een laagje aarde van ongeveer 1,5 cm.
 4. Geef de zaden in het begin elke dag wat water. Het beste resultaat krijg je met een sproeier omdat het groeipapier op deze manier gelijkmatig bevochtigd wordt.
 5. Zet de zaden op een lichtrijke en warme plaats. Vermijd volle zon want het groeipapier kan hierdoor uitdrogen. Van zodra de zaadjes ontkiemen mag je de hoeveelheid water wat verminderen. En nu geduld hebben totdat je kan genieten van je eigen ecologische veldbloemen!
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Winkelwagen
Scroll naar top