5x ecologisch textiel in huis

Textiel heeft een grote impact op het milieu. Als we dit horen, denken we al snel aan de mode-industrie. Maar ook het textiel dat we in huis gebruiken kan veel duurzamer. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven voorhanden. Met deze 5 alternatieven kies bij je volgende aankoop gemakkelijk voor ecologisch textiel.

Organisch katoen

Katoen, we kennen en gebruiken het allemaal. Het is afkomstig van de katoenplant, niet meteen iets wat je associeert met milieuonvriendelijk. Toch valt het regulier katoen niet onder ecologisch textiel. Om te beginnen, wordt er enorm veel gebruik gemaakt van chemische middelen. Bovenop alle pesticiden en insecticiden worden er chemicaliën gebruikt om het plukken van de katoenbollen te vergemakkelijken. Verder is er enorm veel water nodig voor de katoenteelt.

Je kan al raden waarin organisch katoen verschilt van het “gewone” katoen. Voor de teelt van biologisch katoen worden er geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Het waterverbruik kan ook bij organisch katoen een probleem vormen. Het is wel zo dat het grootste deel van het biologisch katoen geteeld wordt op kleine bioboerderijen. De kleinschaligheid maakt het gebruik van regenwater toch mogelijk.

Als je kiest voor GOTS gecertificeerd katoen, kan je er zeker van zijn dat je organisch katoen in huis haalt.

Gerecycled katoen

Als je op zoek bent naar ecologisch textiel is gerecycled katoen een goede keuze. Je kiest in dit geval voor een circulair product. Tijdens het productieproces verwerken gespecialiseerde machines afgedankt katoen terug tot vezels. Vervolgens wordt er van deze vezels nieuw garen gesponnen. Heb je thuis afgedankt textiel? Gooi het dan zeker niet bij het restafval. Want wie weet krijgt het nog een tweede leven!

Linnen

Linnen wordt verkregen uit vezels van de vlasplant. Het grote voordeel van de vlasplant is dat het gemakkelijk duurzaam geteeld kan worden. Het zijn sterke planten die om weinig bestrijdingsmiddelen vragen. Verder is er geen irrigatie nodig en groeien de planten snel.

Linnen is een vochtabsorberend en zacht materiaal. Daarom is het zeer geschikt om te gebruiken als handdoek of beddengoed. Wist je dat linnen, hoe meer het gebruikt wordt, hoe zachter en sterker het wordt? Hierdoor is dit ecologisch textiel naast milieuvriendelijk ook een duurzame keuze.

Lyocell

Je hebt misschien al eens gehoord van Tencel, dit is de merknaam van de vezel Lyocell.

Lyocell wordt verkregen uit houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen. Het productieprocess is vergelijkbaar met de productie van viscose. Om een boom om te toveren naar een stof zijn er oplosmiddelen nodig. Een groot voordeel van het productieproces van lyocell is dat deze oplosmiddelen opgevangen en hergebruikt worden. Wat voor de vergelijkbare en niet ecologische textiel varianten, zoals bijvoorbeeld viscose, niet kan.

Stoffen uit lyocell zijn vochtabsorberend, zacht en sterk. Van vaatdoeken tot dekbedden, deze stoffen kan je voor verschillende toepassingen gebruiken. En het wordt nog beter: zijn je lyocell spullen versleten? Dan mogen ze gewoon op de composthoop.

Wol

Wol is een natuurlijk en recyclebaar materiaal. Verder is deze stof naast ventilerend ook vuil- en waterafstotend. Hierdoor moet je het niet vaak moet wassen. Ook goed om weten, wol is slijt- en vormvast, het materiaal gaat dus heel lang mee. Door al deze eigenschappen is wol een duurzaam keuze.

Omdat het hier gaat om een dierlijk product houd je bij de aankoop best rekening met de herkomst van je product. Kies voor transparante merken die zich mee inzetten voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Kies verder voor mulesing-vrij wol. Mulesing is het wegknippen van stukken huid rondom het achterwerk van een schaap. Het is pijnlijke ingreep die vaak zonder verdoving wordt uitgevoerd. In Australië, waar het grootste deel van de wol geproduceerd wordt, is mulesing nog steeds niet verboden. In Nieuw Zeeland is dit wel het geval.

Winkelwagen
Scroll naar top